/

19 September

/

2021

/

10:09 PM

Как да поддържаме форма, когато сме на път?

Share:

Наближава летният сезон, а заедно с него и почивките, пътуванията и екскурзиите. Много от нас се чувстват гузно, когато изпускат много тренировки далеч от залата. Да не говорим за хората, чийто кариери са свързани с пътувания. Заради това решихме да споделим с вас няколко съвета и навици, които ще са ви полезни по време на път, така че да може да тренирате пълноценно. В края на статията сме ви подготвили 10 тренировки, подходящи при пътуване.

1. Планиране
Първо и основно правило е доброто планиране. Ако нямате добър план за това как и къде ще тренирате, най-вероятно няма и да успеете. Заедно с плана на пътуванията си, правете и такъв за тренировките си. Важно е планът да бъде реалистичен, преценете добре времето и ангажираността си.

2. Багаж
След планирането започва борбата с багажа. Задължително си пригответе дрехи и обувки за тренировка. Ако почивката или командировката са по-дълги, помислите за вариант да си вземете сапун за пране или проучете дали хотелът предлага пералня. Това ще ви улесни и няма да е нужно да взимате много дрехи за спорт. Винаги носете въжето си за скачане. Леко и компактно, удобно за пренасяне. Независимо дали може да скачате добре или не, въжето е страхотно средство за тренировка навсякъде.
Също така не забравяйте шейкъра си 🙂

3. Подготовка
След като сте готови с багажа е добре да проучите къде ще можете да тренирате. Има ли зала в близост до локацията? Ако сме в хотел, дали разполага с фитнес или басейн? Къде и колко пъти ще мога да тренирам?

3.1 Други зали

Лично ние, като пътуваме (най-вече по състезания) първо разглеждаме за зали в близост до хотела или апартамента, в който се намираме. Винаги е вълнуващо да тренираш в нова за теб зала и да срещнеш нови хора в позната обстановка. Разбира се, ако имаме възможност се стараем да обиколим повече зали. Разнообразието си е плюс, трябва да се възползваме.

Винаги пишете или се обадете преди да отидете в нова зала. Така ще сте сигурни, че има достатъчно места, а те от своя страна ще са благодарни, че сте ги предупредили и ще ви очакват. Също така отидете поне 20-30мин по-рано (ако имате възможност, разбира се), за да се запознаете с хората и обстановката.

Unboxguide.com е полезен сайт, в който ще намерите отзиви за залата, която сте си избрали.

3.2 Фитнес в хотела.

Най-често хората отсядат в хотели, като в повечето имат и фитнес. Колкото и добре да е оборудван обаче, той не е пригоден за функционална тренировка. Най-вероятно ще намерите пътека за бягане, щанга, дъмбели или пудувки, лост за набиране и т.н. Единият вариант е предварително да сте си написали тренировки, а другият е да сглобявате такава на място, в зависимост от оборудването във фитнеса. Вариант е също да видите каква е тренировката за деня в залата и да се опитате да я направите във фитнеса, ако разполагате с всичко необходимо или да я промените, така че да се доближава максимално до нея.

Телефонът, освен за музика може да го използвате и като таймер. Тренировките ТАВАТА са страхотни, ако разполагате с ограничено време и може да включите почти всичко в тях. Има няколко различни app-a за тях. Ние лично ползваме WODproof.

Друго интересно средство, което може да включите в тренировката си е – стълби. Представете си тичане до петия етаж, където правите 10 бърпита, след което тичате отново до десетия където правите още 10 бърпита. Цялата тази красота за 5 рунда, като почивката трае само докато слезнете до първия етаж. Готино, нали?

За разлика от нашата и повечето зали за функционални тренировки, във фитнеса не толерират вдигането на много шум и най-вече мятането на тежести. Някои навици умират трудно, но ви го казваме да го имате предвид.

3.3 Басейн

За момента не сме били в зала, в която има и басейн. Все пак сме гледали по състезанията как комбинират плуването с щанги и набирания например. Така че винаги, когато има басейн наблизо е страхотна възможност да разнообразим програмата. Също така, ако не сте добър плувец е подходящ момент да упражните движенията си във водата.

Ако можете към плуването да добавите едни дъмбели ще можете да направите една здрава, изцеждаща тренировка.

Винаги имайте едно на ум за хлъзгавия под. Не искаме глупави контузии, нали?

3.4 В природата

Хубавото на функционалните тренировки е, че можем да ги правим навсякъде. Без значение дали сте в планината или на морето, ако имате желание може да направите качествена тренировка. На големите открити пространства винаги можем да сглобим тренировки с повече тичане и движения със собствено тегло. Ако вземете със себе си пудовка и въже, можете да вкарате още повече разнообразие. Ако сте на планина ви съветваме да опитате катерене, а на морето водните спортове.

3.5 Експериментирайте

Пътуванията ни често ни водят до нови места, на които не сме били. Спортът е страхотен начин да опитаме от културата на дадено място. Винаги се оглеждайте за възможности. Например – тенис? Ако в хотела има корт, можете да си наемете ракета и да поиграете с приятел. Ако сте в някоя северна държава, защо да не пробвате кънки на лед? Или по-смело – хокей? В залата се учим на техники и упражнения, за да се подготвим за всякакъв вид движения и предизвикателства.

3.6 Мобилност

Често говорим за това колко са важни мобилността и гъвкавостта и пътуванията са страхотна възможност да ги вкараме в ежедневието си. За да ги практикуваме не се изисква нищо друго, освен малко пространство. Повече за ползите от мобилността може да прочетете тук.

Искам да споделим с вас 10 примерни тренировки, подходящи при пътувания.

1. 15min AMRAP of

50m swim
10 Push ups
20 Air squats

2. 5 rounds for time

25m swim
10 Burpees
25m swim
10 Dumbell Thrusters

3. 150 Burpees for time

4. 3km trail run or beach run (use app to measurement the distance)

5. 6 rounds for time

10 Deadlifts
15 Pull ups

6. 21-15-9

Dips
Dumbell snatches

7. Run or walk 5km
On every 3 min perform 10 burpees

8. Do some girls – Cindy, Barbara, Annie, Mary, Angie and etc.

9. 8 rounds of

30 Push ups
30 Air squats
30 Hollow rocks

10. Do some skills – swim, DU’s, Handstand and Handstand walk and etc.

Има милиони комбинации от движения, повторения и видове тренировка. Не се страхувайте да комбинирате сами тренировки. Съветваме ви да наблягате повече на слабите си страни, дори когато сте на път, но преди всичко да се забавлявате докато го правите!

// СКОРО ПУБЛИКУВАНИ:

// NEWSLETTER SUBSCRIBE:

Моля потвърдете, че се съгласявате да получавате на мейла си newsletters от CrossFire: