/

20 September

/

2021

/

11:23 AM

Какво е BCAA и с какво ни помага ?

Share:

Какво са BCAA?

BCAA са незаменими аминокиселини с разклонена верига. Приемаме ги ежедневно чрез храните богати на протеини – яйца, месо, риба, ядки и т.н. Аминокиселините с разклонена верига са основата за синтеза на белтъчини в тялото ни, а това е главната предпоставка за мускулния растеж и развитие. Също така, те са добър и бърз източник на енергия за мускулите ни. BCAA съставят една-трета от мускулната тъкан, и точно поради факта, че са важни за синтезирането на белтък и енергия, те са незаменими участници и в много други метаболитни процеси в нашето тяло. И тъй като тялото ни не може да синтезира (да произвежда само) тези аминокиселини с разклонена верига, а са важни за множество жизненоважни процеси в нашето тяло, то ние трябва да си ги набавяме от храната или чрез хранителни добавки.

Защо е толкова важен приема на BCAA?

1. Възстановяват, служат за бързото обезпечаване на енергийните нужди по време на тренировка и увеличават мускулния растеж. Знаете, че повечето от макронутриентите, които приемаме преминават обработка през черния дроб, нали? Е да, но аминокиселините с разклонена верига са изключение и не преминават през черния дроб, а навлизат директно в кръвния поток. Всички други аминокиселини трябва да преминат през черния дроб и червата, чак тогава да навлязат в кръвния поток на тялото ни и да послужат за енергия, възстановяване или мускулно изграждане.
2. BCAA намаляват нивата на лактат след тренировка и подобряват бързото и качествено мускулно възстановяване.
3. Те спомагат за увеличаване циркулацията на растежен хормон, което пък от своя страна е свързано с множество анаболни процеси и механизми, които създават перфектна среда за изграждането на нова мускулна тъкан.
4.Разбрахте вече, че BCAA са много важни за мускулната тъкан, а пък от своя страна те спомагат и за поддържането на нормални нива на кръвната захар.

Независимо дали сте начинаещ или активен спортист, приемът на BCAA е неразделна част от вашата тренировка !

// СКОРО ПУБЛИКУВАНИ:

// NEWSLETTER SUBSCRIBE:

Моля потвърдете, че се съгласявате да получавате на мейла си newsletters от CrossFire: