/

02 February

/

2022

/

04:21 PM

Мобилност

Share:

Кой е най-важният елемент в нашия спорт?

 

  • Вдигането на тежести
  • Силовите движения
  • Гимнастиката
  • Леката атлетика
  • Калистениката

 

Трудно бихме определили, кое е по-важно от другото. Всеки атлет има силни и слаби страни и в ежедневните тренировки и рутина трябва да се отделя нужното време за всеки един елемент. За да бъдем максимално ефективни във всичко това обаче се нуждаем от добра мобилност.

Какво е това мобилност? С какво ни помага? Какво се очаква от мен за да бъда мобилен? Защо е най-важният елемент? Това са част от често задаваните въпроси, на които отговаряме в тази статия.

Често срещано е да не правим разлика между мобилност, гъвкавост и стабилност. Мобилност е способността на ставите и зоните около тях да се движат свободно и неограничено до пълното си разгъване. Тук е и разликата от гъвкавостта, която отговаря за разтегливостта и дължината на мускулите и сухожилията. Стабилност е способността на ставите и зоните около тях да ограничат и поддържат движението. Стабилността определя, какъв контрол ще имаме по време на движение. Изброените по-горе елементи са от изключителна важност за оптималното и правилно движение на тялото. Много важно е да изберем правилните упражнения, които да ни подготвят за натовареното ежедневие.

Винаги сме залагали преди всичко на това да се движим правилно и да изпълняваме движенията с възможно най-добра техника. Липсата на мобилност ни лишава от всичко това. Движенията са ограничени, изпитваме болка и подлагаме тялото си на ненужно напрежение. Това може да доведе до контузии. Невъзможността да изпълняваме елементарни движения, ни прави неефективни в тренировките, прави прогресът ни бавен и затруднен. Това са достатъчни причини, за да повишим мобилността на цялото тяло.

Мобилността не се постига лесно. Няма да я постигнем с пет минутно разтягане преди и след тренировка. Трябва да отделим нужното внимание и време, за да работим над проблемните зони. Тялото е създадено, за да се движи, а в днешно време ежедневието ни е свързано с недостатъчна активност, което води до втвърдяване на мускулите и сухожилията, а всичко това и до немобилност. Ако ни липсва мобилност в таза, със сигурност ще изпитваме затруднения при изпълнението на правилен клек. Всички движения, които се изпълняват над глава, са пряко свързани с мобилността в раменете и плешките. В дългосрочен план това може да доведе до контузия или неспособност да напредваме и да се развиваме.

Ако отделим нужното време и усилие след известен период от време ще видим осезаемо своя прогрес. Шансът за контузии ще намалее и ще успяваме да се движим пълноценно и правилно. Подобрява се възстановяването. Движенията ни ще станат доста по-лесни и технични. Това ще доведе до по-ефективни тренировки, а оттам до издръжливо, функционално и красиво тяло.

С тази цел сме създали класове по мобилност. За нас е важно да ви научим на техники, които да използвате преди или след тренировка, или просто в ежедневието. Желанието ни е да ви помогнем да бъдете по-мобилни и по-пълноценни в тренировките и ежедневието си. Всеки, които има желание, независимо, в каква форма е, може да ги посещава.

 

// СКОРО ПУБЛИКУВАНИ:

// NEWSLETTER SUBSCRIBE:

Моля потвърдете, че се съгласявате да получавате на мейла си newsletters от CrossFire: