/

19 September

/

2021

/

09:26 PM

Ставри Ставрев е сред 236-те атлети от цял свят, класирали се за най-престижните игри по CrossFit

Share:

Ставри Ставрев е млад, амбициозен и силен. Той се класира на игрите по CrossFit в Америка, CrossFit Games 2019. Зад винаги усмихнатото му лице се крие огромна сила, завидно постоянство, самодисциплина, отдаденост и много труд. От няколко години е треньор по CrossFit, като през 2018 г. получи лиценза си CrossFit Level 1 Trainer в град Дъблин, Ирландия. Специализирал е 8 месеца като треньор в Лондон. Паралелно с това е един от водещите атлети по този спорт в България и най-титулованият ни състезател, който е печелил призовите места на различните състезания по CrossFit.

По-голямата част от успехите му досега са:

Какво е CrossFit всъщност?

CrossFit е система от тренировки, която предизвиква тялото и духа, като развива основните физически качества в един човек. Според Грег Гласмън, основател на търговската марка CrossFit:

Кросфит не е специализирана фитнес програма, а преднамерен опит да се оптимизира физическата компетентност в следните 10 фитнес умения: сърдечносъдова и дихателна издръжливост, силова издръжливост, сила, гъвкавост, експлозивност, скорост, координация, ловкост, баланс и точност.

Тренировките обикновено са кратки, но интензивни и съчетават компоненти от три вида спорт – вдигане на тежести, лека атлетика и гимнастика. CrossFit ти помага да опознаеш границите на възможностите си, състезавайки се със самия себе си, и да изпиташ истинско удоволствие от предизвикателството, което ти поднасят тренировките.

Защо CrossFit Games е най-престижното състезание по този спорт в света?

Огромна конкуренция на атлети от цял свят, спортсменски дух и предизвикателство да докажеш, че не напразно си там.

Мечтата на Ставри.

Той да бъде един от тези над 200 атлети, които се класират от цял свят. Доскоро нещо немислимо и толкова далечно за скромното момче от кв. “Драгалевци”. Класирането му там е най-желаната награда за труда, който полага ежедневно. Това е и мечтата на всеки един човек, който тренира активно CrossFit – да представи своята страна по най-добрия начин и да докаже, че той е по-добър от останалите именно там.

Ставри никога не се разделя с националния трибагреник, защото често има поводи да го развява гордо на стълбицата на победителите. Той силно вярва, че мнозина ще узнаят къде е тази малка страна България и че силните хора тук са норма, а не изключение.

Той успя. Класира се за CrossFit Games 2019, но винаги има едно болезнено „НО“…

Кое би спряло Ставри да реализира своята мечта?

Както при всеки спорт с физическо натоварване, разходите никак не са малко. Сумата да се подготви на желаното ниво и отиде до там е малко над 25 000 лв, като досега са събрани малко над 8000 лв. Тя е непосилна за човек, който няма свой спонсор и разчита единствено на себе си. Всъщност това никак не е типично, защото всеки един от класиралите се има зад гърба си ресурса на компании, частни дарители и корпорации.

Най-голямата му мечта е да популяризира България в този спорт. Голяма би била болката от непостигането на нещо, за което се подготвяш с години. Ставри е толкова близко и едновременно толкова далеч от това да бъде там. Там, където мечтае всеки от тези над 400 000 човека от цял свят, които биха дали всичко, за да бъдат част от CrossFit Games 2019.

Какво е необходимо, за да му помогнем?

Необходимото е банално – пари. Необходимото е постижимо и е изцяло с фокус подготовка, престой и средства за възстановяване. Нито повече, нито по-малко. Нивото е високо, конкуренцията – огромна, и често една или две секунди от времето решават кой е по-добър. Така се случи в Атина – една калория на гребния тренажор, едно последно усилие го лиши да бъде в ТОП 3 на състезание с 500 атлети от цял свят.

Крайният срок е 31 юли, а кампанията за набиране на средствата е едва в своето начало.

По-трудното вече е постигнато, а то е с цената на адски много труд, самодисциплина и ежедневни усилия да бъдеш по-добър. Ставри разчита на съдействие от познати и непознати, от останалите атлети в България, както и от средства от бъдещи спортни състезания, организирани в негова чест.

Нека подкрепим заедно този изключителен човек в постигането на неговата мечта и популяризирането на България в този спорт.

Банковата сметка е:

Валута – BGN

IBAN – BG84UNCR70001523575521

BIC: UNCRBGSF

Титуляр – “Ангажирани към бъдещето”, Сдружение с ЕИК/Булстат 205463787

Какво обещава Ставри да направи за всички нас?

Да запомнят в Америка цветовете на българския флаг. Да остави душата си на площадката, както винаги го е правил. Да докаже, че не напразно той е първият участник от България на това престижно състезание. Целта му е да се представи възможно най-добре, а резултатите му дотук ни карат да вярваме, че ще се справи.

 

// СКОРО ПУБЛИКУВАНИ:

// NEWSLETTER SUBSCRIBE:

Моля потвърдете, че се съгласявате да получавате на мейла си newsletters от CrossFire: