/

20 September

/

2021

/

11:19 AM

Вдигане на тежести

Share:

От както активно и осъзнато започнахме да изучаваме историята, основите и техниките за вдигането на тежести (не само олимпийските щанги) веднага се сблъскахме с доста негативни мнения, статии, предположения и догадки за всички спортове свързани с тях. Разбира се в началото въобще не им обръщахме внимание. Ние обичаме това, с което се занимаваме и защо трябва да се интересуваме от подобни неща, някои, от които абсурдни или писани или казани от хора, които очевидно не са влизали дори в час по физкултура? Просто нямаше смисъл и реагирахме с насмешка. С времето нещата обаче ставаха все по-ясни. Колкото повече ние учехме и наблюдавахме, толкова повече осъзнавахме откъде и защо идват тези негативизми. Неща като „щангите са опасни”, „жените в никакъв случай не трябва да вдигат тежести”, „тежестите са табу за по-възрастните хора”, „те са причината за всичките контузии” и т.н. всички от нас са чували поне едно от изброените и несъзнателно са ги приемали като вярно или поне правдоподобно. И цялото това недоразбиране е оставило своя отпечатък в обществото. Тук е момента, в който трябва да кажем, че човек e свободен да мисли и да разбира нещата по свой собствен начин. Написаното в тази статия не цели да спечели хората, които си мислят, че всичко свързано с щангите е опасно и неправилно или дори неестествено. Написахме тази статия, за да ви покажем всичките ползи, които можем да извлечем от тези спортове. Общуването с професионални спортисти от тези среди (като Георги и Иван Маркови) също доста спомогна за разбирането и синтезирането на нещата.
Трудно бихме определили кое е най-важното и кое не, затова просто ще изброим някои от ползите (тъй като са твърде много, за да се засягат поотделно).

Вдигането на тежести:
– Подобрява метаболизма
– Заздравява костите, ставите и сухожилията
– Заздравява най-важния мускул – сърцето
– Намалява кръвното налягане и рисkа от диабет
– Намалява лошия холестерол в кръвта и повишава добрия
– Подобрява не само силата, но и гъвкавостта, баланса и координацията
– Гори мазнини
– Подобрява стойката на тялото
– Подобрява съня
– Намалява стреса
– Укрепва цялото тяло и намалява шансът от контузии

Всичко от изброените твърдения са доказани с много тестове и изследвания.
Най-често обсъжданите теми:

1. Щанги и жени в едно изречение? Абсурд!
За съжаление това е една от най-често срещаните теми. Често сме се сблъсквали с нейни привърженици и доста сме спорили. Но нека започнем от по-важното, а именно как вдигането на тежести влияе на здравето на една жена. Доказано е, че тренировките с тежести намаляват високите нива на естрогена, който е причината за много ракови заболявания при жените. Също така сме имали късмета и щастието да работим с много бременни жени преди и след раждането. По-здравата мускулатура позволи на всички тях да родят естествено без никакви усложнения и проблеми и да се възстановят много по-бързо. След 3-4 месеца отново бяха в залата – с бебето в количката.
Но най-често сме се сблъсквали с остарелите и според нас грешни разбирания на обществото как трябва да изглежда една жена. Навсякъде по телевизията, списанията и интернет и др., виждаме модели, красиви жени, които постоянно ни напомнят как трябва да изглежда „перфектната и сексапилна жена”, а именно максимално тегло от 50-55кг., дълги и слаби крака, тънка талия и голям бюст. Но интересуваме ли се дали е полезно? За повечето от тях е преяждане, ако изядат цяла ябълка и гладуват с дни наред. Често суетата ни кара да пренебрегваме важните неща и да обръщаме внимание само на мнението на другите. Истината е, че с правилните тренировки и хранене една жена може да постигне желаната фигура, без да става „нацепена” или „огромна” от вдигането на тежести. Не се заблуждавайте няма да станете Хълк. Бързаме да споделим тук, че женските нива на тестостерона са много по-ниски от тези на мъжете (тук разбира се не включваме случаите, в които работим с жени с хормонален дисбаланс) и този факт сам по себе си, до голяма степен възпрепятства натрупването на голяма мускулна маса. На мнение сме, че една жена трябва да се чувства добре в кожата си и да се гордее с нещата, които може да постигне в залата и извън нея. Ако ставате по-силни, тялото ви ще ви бъде много по-полезно, стегнато и тонизирано. Вие самите ще се чувствате по-здрави и атлетични. Тук трябва да обърнем и внимание на жените, които се състезават или просто искат да имат повече мускулна маса. Техните режими, хранене и тренировки са различават коренно от тези на обикновената жена. Правете разлики!
Любопитен факт е, че с времето жените, които тренират при нас започват все повече да харесват и да търсят тренировките с тежести, защото са предизвикателни и забавни. Пък и ги правят рамо до рамо с мъжете.

2. Нужно ли е възрастните хора да вдигат тежести?
Всички сме гледали реклами как възрастен човек, който се навежда, за да вдигне нещо от земята се схваща и го пронизва остра болка. И как тогава си мислим ние – възрастен човек ще вдига тежки неща? Та той ще се убие! Истината е, че 80% от контузиите и подобни схващания са причинени от застояване, занемаряване на тялото, а оттам и отпускане на мускулатурата, която поддържа цялото тяло. Един добре трениран възрастен човек може да се движи пълноценно, да вдига тежко, да тича, да изпълнява ежедневна работа и да се забавлява. Не са нужни доказателства, защото го наблюдаваме всеки ден в залата. Щастливи сме да виждаме как в залата идват хора над 50-60г. със същия ентусиазъм и желание, както младите и да се раздават в тренировката без уплах и предразсъдаци. За съжаление сме чували доста често „ама доктора ми каза да не тренирам или да не вдигам над 10 кг.”. И когато попитаме на колко години е доктора винаги отговора е над 60-65г. Отново се сблъскваме с остарели разбирания и недоказали се практики. Винаги търсете второ мнение (не само на доктори)! Никога не съм чувал от баба и дядо, които си живеят на село да са се оплаквали от подобни проблеми въпреки, че по цял ден работят наведени в градината или пък пренасят товари от точка А до точка Б. И всичко това се дължи на движението и добрата храна, а не на залежаването и мързела.
Вдигането на тежести също така предпазва от заболявания по костната система, като остеопорозата. Това се дължи на факта, че при по-голямо натоварване на костите (вдигане на тежко) те ще се ремоделират и ще станат по-плътни в опит да устоят на натоварването.
Друг плюс, който всички знаем, е че по-възрастните хора, които тренират изглеждат по-млади и енергични.

3. Вдигането на тежести ще ни подготви по-добре ментално и емоционално за нашето ежедневие.
Тази трета тема не се разисква често, но пък сме я включили защото мислим, че не е по-малко важна. Вдигането на тежести е трудно и така и трябва да бъде. За да извършим добре едно тежко вдигане (като клек или тяга например) трябва да сме фокусирани и да имаме волята да го направим. След успешния опит не само тялото ни става по-здраво, но и умът ни. С времето ще ставаме все по-добри и това ще си личи не само по килограмите , които вдигаме, но по подготовката, която сме развили за различните предизвикателства в залата и извън нея. Така натрупаният опит ще го пренесем и в ежедневието си. Ще бъдем по-уверени и по-подготвени за нещата, които се изправят пред нас. Ако ежедневно се предизвикваме физически, това ще ни подготви и ментално, и емоционално. Не губете тренинг!
Тренировките с тежести винаги трябва да се извършват под наблюдението на опитен треньор. Не си правете експерименти и не се надценявайте. Винаги обръщайте внимание на техниката си и търсете начини да я подобрите. По този начин не само ще избегнете контузиите, но и по-бързо ще постигнете желаните резултати.

Нека обобщим накратко нашите наблюдения. Вдигането на тежести може единствено и само да ни помогне да бъдем по-добри хора и атлети. Не бъдете предубедени и не вярвайте на всичко, което чуете и четете. Винаги търсете няколко мнения и гледни точки.

// СКОРО ПУБЛИКУВАНИ:

// NEWSLETTER SUBSCRIBE:

Моля потвърдете, че се съгласявате да получавате на мейла си newsletters от CrossFire: